
Těstoviny se těší velké oblibě a přijdou vždy k chuti. Obsahují bílkoviny a uhlohydráty ve vyváženém poměru, jsou lehce stravitelné, neobsahují mnoho kuchyňské soli. 100 g suchých těstovin před uvařením má 360 kalorií.
Příprava:
Pro 4 osoby uveďte ve velkém hrnci do varu při střední teplotě nejméně 2 litry vody. Hrnec přiklopte poklicí, šetříte energii.
Do vroucí vody dejte 400 g těstovin. Špagety vsouvejte postupně, další čast až po té, co smočená část změkne. Těstoviny rychle uvolněte ode dna, aby se nepřilepily. Přidejte sůl a trochu oleje, aby voda nepřekypovala.
Při vaření by voda měla slabě perlit. Hrnec zakryjte poklicí jen ze 3/4. Nudle do polévky vařte podle návodu 1 - 6 minut, špagety 10 minut.
Před dovařením vyjměte kousky těstoviny a ochutnejte je. Mají být měkké a klást při kousání slabý odpor. Nemají chutnat moučně. Správně uvařené těstoviny jsou při Italy "al dente".
Uvařené těstoviny vlijte i s vodou do mísy opatřené otvory, kterou postavte do dřezu. Několikrát je propláchněte horkou vodou a nechte krátce okapat.
Na stůl je neste tak, aby z nich ještě stoupala pára. Můžete je rovněž dát na trochu oleje, nebo na rozpuštěné či přepuštěné máslo. Koření nebo česnek prohřejte v tuku, pokud budete těstoviny podávat bez omáčky nebo pasty.
TIP:
Když vás zlobí žaludek nebo pokud chcete udržet štíhlou linii, najezte se bez obav a do syta těstovin, přelitých olejem lisovaným za studena, který nezahřívejte. Doplňte čerstvě nasekanými bylinkami, parmazánem, sójovou omáčkou, kostkami rajčat, ve výaru s dušenou cibulkou, nastrouhaným jablkem, šťávou z citrusových plodů a medem k oslazení nebo se zeleninou všeho druhu.