Dušená šunka s madeirskou omáčkou

Napsal krab.cz (») 13. 2., přečteno: 1007×
http://rendlik.bloger.cz/obrazky/monikaw.bloger.cz/Sunka-s-madeirou.jpg

Rozpočet pro 4 osoby: smile
50 g (4 lžíce) neslaného másla,
4 najemno nakrájené šalotky,
25 g hladké mouky,
475 ml hovězího vývaru,
15 ml (1 lžíce) rajčatového protlaku,
90 ml (6 lžic) vína madeira,
4 plátky šunky (každý asi 175 - 200 g),
sůl a pepř,
řeřicha na ozdobení,

Příprava:smile
V těžkém, středně velkém kastrolku rozpustíme na mírném ohni polovinu másla. Přidáme najemno nakrájenou šalotku a za častého míchání smažíme 2 - 3 minuty doměkka.

/obrazky/MonikaW.bloger.cz/Sunka-s-madeirou1.jpg

Posypeme moukou a za stálého míchání vaříme 3 - 4 minuty, dokud směs nezhnědne, pak přimícháme vývar a rajčatový protlak a ochutíme čerstvě mletým černým pepřem. Za občasného míchání vaříme na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne a její objem se nezmenší o polovinu.

/obrazky/MonikaW.bloger.cz/Sunka-s-madeirou2.jpg

Omáčku ochutnáme a dochutíme. Pak vmícháme madeiru a vaříme 2 - 3 minuty. Přecedíme, přeneseme do malé misky nebo omáčníku a udržujeme teplé.

Okraje šunky nařežeme, aby se nekroutily. Ve velké těžké pánvi rozpustíme na středním ohni zbytek másla, pak přidáme plátky šunky a dusíme je 4 - 5 minut, dokud není maso na dotyk pené. Během dušení jednou obrátíme.

Plátky šunky uspořádáme na talíře a každý zalijeme trochou omáčky. Ozdobíme řeřichou.

Vhodná příloha: smile
Bramborová kaše

smile TIP: smile
Aby měla omáčka sytější, bohatší barvu, přidáme k hovězímu vývaru několik kapek karamelizovaného cukru.

Obyčejný plátek šunky doplněný touto systou madeirskou omáčkou se změní v elegantní pokrm ke slavnostním příležitostem.

Dobrou chuť smile

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel jedna a dvanáct