
Rozpočet pro 4 osoby:
50 g (4 lžíce) neslaného másla,
4 najemno nakrájené šalotky,
25 g hladké mouky,
475 ml hovězího vývaru,
15 ml (1 lžíce) rajčatového protlaku,
90 ml (6 lžic) vína madeira,
4 plátky šunky (každý asi 175 - 200 g),
sůl a pepř,
řeřicha na ozdobení,
Příprava:
V těžkém, středně velkém kastrolku rozpustíme na mírném ohni polovinu másla. Přidáme najemno nakrájenou šalotku a za častého míchání smažíme 2 - 3 minuty doměkka.
Posypeme moukou a za stálého míchání vaříme 3 - 4 minuty, dokud směs nezhnědne, pak přimícháme vývar a rajčatový protlak a ochutíme čerstvě mletým černým pepřem. Za občasného míchání vaříme na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne a její objem se nezmenší o polovinu.
Omáčku ochutnáme a dochutíme. Pak vmícháme madeiru a vaříme 2 - 3 minuty. Přecedíme, přeneseme do malé misky nebo omáčníku a udržujeme teplé.
Okraje šunky nařežeme, aby se nekroutily. Ve velké těžké pánvi rozpustíme na středním ohni zbytek másla, pak přidáme plátky šunky a dusíme je 4 - 5 minut, dokud není maso na dotyk pené. Během dušení jednou obrátíme.
Plátky šunky uspořádáme na talíře a každý zalijeme trochou omáčky. Ozdobíme řeřichou.
Vhodná příloha:
Bramborová kaše
TIP:
Aby měla omáčka sytější, bohatší barvu, přidáme k hovězímu vývaru několik kapek karamelizovaného cukru.
Obyčejný plátek šunky doplněný touto systou madeirskou omáčkou se změní v elegantní pokrm ke slavnostním příležitostem.
Dobrou chuť