
Rozpočet pro 4 osoby:
500 g žampionů,
3 lžíce másla,
špetka soli a pepře,
1 stroužek česneku,
30 g cibule (šalotky),
4 lžíce sekané petrželky,
2 lžíce hladké mouky,
1/4 l smetany,
1/4 l kuřecího vývaru,
1 lžíce sójové omáčky,
4 vejce,
4 plátky toastového chleba
Příprava: 40 minut
Restování hub: několik minut
Restování: vysoká teplota
Vaření: střední teplota
Příprava:
Houby očistěte, je-li třeba opláchněte studenou vodou, osušte. Na másle je v hlubší pánvi po částech zprudka orestujte. Musí mít kolem sebe dostatek prostoru. Vyjměte, osolte a opepřete.
Utřeny česnek, kostičky šalotky a petrželku dejte do výpeku a míchejte, až cibule zesklovatí. Vmíchejte mouku, přilijte smetanu a vývar. Uvařte hustou omáčku.
Vejce vařte 7 až 8 minut. Pod studenou vodou je oloupejte. Plátky chleba překrojte napříč a opečte na másle do křupava.
Houby, půlky vajec a toast upravte do misek. Do omáčky vmíchejte sójovou omáčku a šťávu odkapanou z hub, dochuťte a houby přelijte omáčkou.
Vhodná příloha:
Řeřicha nebo petrželka. Slávky jedlé vyjměte z lastur a vmíchejte k houbám. Podávejte bílé víno.
Obměna:
Omáčku uvařte se 100 g šunky, přidejte podušené houby.
Houby obsahují mnoho vody. Připravujte je rychle, aby zůstaly šťavnaté, vydaly aroma, ale nerozvařily se. Proto je tak důležité krátké prudké osmahnutí. Žampiony lze konzumovat, na rozdíl od jiných hub, i syrové.
Dobrou chuť