
Rozpočet pro 4 osoby:
675 g vepřových plátků z kýty (bez kostí),
20 ml (4 lžičky) koriandrových semínek,
2,5 ml (1/2 lžičky) moučkového cukru,
45 ml (3 lžíce) olivového oleje,
2 velké cibule nakrájené na plátky,
300 ml červeného vína,
sůl a pepř,
čerstvý koriandr na ozdobu
Příprava:
Vepřové maso nakrájíme na malé kousky a odřízneme z nich veškerý nabytečný tuk. Paličkou a hmoždířem rozdrtíme koriandrová semínka na jemný prášek.
Koriandrová semínka smícháme s cukrem, solí a pepřem a směsí potřeme maso po všech stranách. Necháme marinovat až 4 hodiny.
Troubu rozpálíme na 160°C. Na pánvi rozehřejeme 30 ml (2 lžíce) oleje. Maso rychle opečeme dohněda a pak je přendáme do ohnivzdorné mísy.
Na pánev přidáme zbývající olej a osmažíme plátky cibule, dokud se nezačnou zbarvovat. Přimícháme víno a trochu soli a pepře a přivedeme k varu.
Směsí z cibule a vína zalijeme maso a zakryjeme pokličkou. Pečeme 1 hodinu, nebo dokud maso nezměkne. Ozdobíme koriandrem.
TIP:
Na rozdrcení koriandrových semínek lze použít i mlýnek na kávu. Nebo použijte 1 lžíce drceného koriandru.
Toto lehce kořeněné dušené vepřové maso je opravdu chutné, podává-li se s teplým chlebem, hlávkovým salátem a několika olivami jako na Kypru.
Dobrou chuť