
Rozpočet pro 4 osoby:
30 ml (2 lžíce) rostlinného oleje,
115 g nakrájené slaniny,
1 nakrájená cibule,
500 g na kostičky nakrájeného hovězího plátku,
30 ml (2 lžíce) hladké mouky,
115 g jehněčích ledvinek,
velká kytička garní,
400 ml hovězího vývaru,
115 g malých žampionů,
225 g hotového křehkého těsta,
ušlehané vejce na polevu,
sůl a černý pepř
Příprava:
Troubu rozpálíme na 160°C. V pánvi s těžkým dnem rozehřejeme olej a osmažíme na něm slaninu a cibuli lehce dohněda.
Kousky masa obalíme v mouce. Maso dáváme po dávkách na pánev a za stálého míchání osmažíme dohněda.
Ledvinky obalíme v mouce a přidáme je na pánev s kytičkou garní. Vše přendáme do kastrolu, zalijeme vývarem, zakryjeme a vaříme v troubě 2 hodiny. Pak přimícháme houby a koření a necháme vystydnout.
Troubu rozpálíme na 220°C. Těsto vyválíme na placku o 2 cm větší než je ohnivzdorná mísa o objemu 1,2 litry. Odřízneme z něho úzký proužek a připevníme ho kolem navlhčeného okraje mísy. Proužek těsta potřeme vodou.
Masovou směs vlijeme na mísu. Na mísu položíme těsto. Ozdobný okraj vytvoříme tak, že těsto tlačíme dvěma prsty dolů a jedním prstem dovnitř. Nožem naklepeme okraje.
Vršek ozdobíme listy z těsta. Do těsta uděláme malý otvor, potřeme ušlehaným vejcem a pečeme 20 minut. Pak teplotu snížíme na 180°C a pečeme dalších 20 minut, dokud těsto nenakyne, nezezlátne a není křupavé.
Těsto sytý koláč, který je jedním z nejznámějších britských jídel, se dokonale hodí za chladných zimních večerů k rodinné večeři.
Dobrou chuť