
Rozpočet pro 4 osoby:
900 g hovězích plátků nakrájených na kostičky,
60 ml (4 lžíce) rostlinného oleje,
150 ml červeného vína,
4 rozpůlené a na plátky nakrájené střední cibule,
450 g očištěných a nakrájených žampionů,
45 ml (3 lžíce) sladké papriky,
600 ml hovězího vývaru,
30 ml (2 lžíce) rajčatového protlaku,
15 g sušených smržů namočených na 20 minut do teplé vody,
15 ml (1 lžíce) vinného octa,
sůl a mletý černý pepř,
Příloha:
Troubu rozpálíme na 160°C a maso okořeníme pepřem. Ve velké pánvi se silným dnem rozehřejeme polovinu rostlinného oleje a maso osmažíme dohněda při vysoké teplotě. Během smažení je jednou otočíme.
Maso přemístíme do ohnivzdorného kastrolku a vylijeme tuk. Pánev vrátíme na sporák, přidáme na ni víno a mícháme dřevěnou vařečkou. Tekutinou přelijeme maso a pánev vytřeme ubrouskem dočista.
Zbylý olej rozhřejeme na pánvi, přidáme cibuli a rychle smažíme 5 - 7 minut. Často mícháme, dokud cibule lehce nezhnědne a nezměkne.
Do kastrolku dáme čerstvé houby, papriku, vývar, rajčatový protlak, smrže a jejich tekutinu. Přivedeme k varu, zakryjeme a vaříme v troubě asi 1 1/2 hodiny, dokud maso nezměkne.
Před podáváním přidáme ocet a podle potřeby dochutíme. Podáváme s přílohou.
Vhodná příloha:
Brambory ve slupce, kapusta a mrkev.
Dobrou chuť