
Rozpočet asi na 80 kusů:
50 g marcipánové hmoty,
3 lžíce šlehačky,
65 g másla,
150 g moučkového cukru,
3 vejce,
špetka soli,
1 lžíce růžové esence,
1 lžíce rumu,
1 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry,
500 g polohrubé mouky,
1 lžička kypřicího prášku,
1 l oleje,
moučkový cukr na posypání
Příprava: 30 minut
Vypečení: 5 minut
Fritování a smažení: 180 °C
Příprava:
Marcipán, smetanu, máslo a cukr do hladka rozmíchejte. Přidávejte postupně vejce, potom sůl, růžovou esenci, rum a citronovu kůru.
Mouku a prášek do pečiva smíchejte, přidejte do těsta a uhněťte do hladka. Lžičkou tvarujte z těsta mandličky.
Nebo nechte těsto 30 minut v chladu, krátce prohněťte, až je pružné, vyválejte na vále posypaném moukou na tloušťku 6 mm a vykrajujte jednotlivé kousky.
Olej v hrnci zahřejte na teplotu, kdy po násadě vařečky začnou stoupat perličky. Vložte do oleje 8 až 10 kousků a fritujte do zlatova.
Pečivo vyjměte pomocí síta, nechte na ubrousku okapat, pak posypte moučkovým cukrem a nechte vychladnout.
Vhodná příloha:
Punč, bowle a svařené víno.
TIP:
Pečivo vložte mezi pergamenový papír do pevně uzavřených krabic. Uskladněte v chladu a spotřebujte během 4 týdnů.
Chcete-li, aby marcipánové mandličky byly pěkně souměrné, použijte speciální formičky na vykrajování drobého pečiva. Pokud formičky nemáte, formujte cukroví do tvaru mandle lžičkou.
Dobrou sladkou chuť