

Co budeme potřebovat?
- 4 velké brambory
- 150 g lučiny nebo žervé
- 150 g bílého jogurtu
- 5 stroužků česneku
- 2 paličky česneku pokud je pečete s bramborami
- 2 lžíce nasekané pažitky
- sůl, pepř
- hotové omáčky pokud si je nepřipravíte sami
- alobal na zabalení brambor
Jak na to?
Velké brambory omyjeme, osušíme a zabalíme každý zvlášť do alobalu. Dáme je na rošt předehřáté trouby a pečeme při teplotě 150°C asi 30-45 minut. Zároveň můžeme péct i 2 očištěné paličky česneku.
Brambory po vyjmutí z trouby nerozbalujeme, přepůlíme je ostrým nožem napůl i s alobalem. Česnek po upečení rozpůlíme, vydlabeme a mažeme na rozpůlené brambory.
Rychlá vezre:
Na upečené a rozpůlené brambory navršíme hotovou omáčku např. česnekovou, jogurtovou, tomatovou nebo dokonce masovou. Povrch ozdobíme cibulovou natí nebo petrželkou.
Časově náročnější verze:
K upečeným bramborám místo hotových omáček můžeme servírovat lučinu nebo žervé. Samozřejmě je osolíme, opepříme, přimícháme jogurt, hodně česneku a pažitku. Česnek můžeme krájet na plátky, ale i rozetřít - záleží na vás. Připravenou omáčku servírujeme na brambory a ozdobíme cibulkou, petrželkou nebo pažitkou.
Tak už jen dobrou chuť.