
Rozpočet pro 8 porcí:
1,5 kg svíčkové,
15 ml (1 lžíce) olivového oleje,
450 g malých červených paprik,
175 g slaniny nakrájené na kostičky,
50 g (2 lžíce) hladké mouky,
150 ml těžkého červeného vína,
300 ml hovězího vývaru,
30 ml (2 lžíce) marsaly,
10 ml (2 lžičky) sušené bylinkové směsi,
115 g nahrubo nakrájených hub,
sůl a mletý černý pepř (nejlépe čerstvý)
Příprava:
Troubu rozpálíme na 190°C. Celé maso dobře okořeníme. Na velké pánvi rozehřejeme olivový olej a maso na něm po všech stranách osmahneme dohněda. Pak je přemístíme do velkého pekáčku a pečeme 1 1/4 hodiny (75 minut).
Do trouby dáme na 20 minut péct červené papriky (jsou-li malé). Používáme-li velké papriky, pečeme je 45 minut.
Když je již maso téměř upečené, připravíme si omáčku. Znovu rozpálíme pánev a přidáme na ni slaninu. Smažíme, dokud nepustí tuk. Přidáme mouku a vaříme několik minut, dokud směs nezhnědne.
Postupně vmícháváme červené víno a vývar. Za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme teplotu a přidáme marsalu, bylinky a koření.
Na pánev přidáme houby a vše prohřejeme. Svíčkovou vyndáme z trouby a před nakrájením ji necháme 10 minut stát.
Podáváme s pečenými paprikami a horkou omáčkou.
Toto vydatné jídlo na zahřátí za chladných zimních večerů je také výborným pokrmem pro slavnostní večeře.
Dobrou chuť