
Rozpočet pro 4 - 6 osob:
1,5 kg jehněčí kýty,
45 - 60 ml (3 - 4 lžíce) olivového oleje,
4 oloupané a rozpůlené stroužky česneku,
2 snítky čerstvé šlavěje nebo špetka sušených šalvějových listů,
2 snítky čerstvé rozmarýny nebo 5 ml (1 lžička) sušených rozmarýnových listů,
2 bobkové listy,
2 snítky čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušených tymiánových listů,
175 ml suchého bílého vína,
sůl a pepř
Příprava:
Z jehněčího masa odřízneme nadbytečný tuk a potřeme ho trochou olivového oleje. Ostrým nožem uděláme po celém mase přímo pod kůži malé zářezy. Do některých zářezů vložíme kousky česneku a do ostatních trochu čerstvých bylinek. (Používáme-li sušené bylinky, posypeme jimi celý povrch masa.)
Zbytek čerstvých bylinek (pokud je používáme) dáme na maso a před pečením necháme stát na chladném místě alespoň 2 hodiny, aby jejich vůně pronikla do masa. Pak rozpálíme troubu na 190°C.
Jehněčí maso dáme do pekáčku a oblopíme ho bylinkami. Nalijeme na něj 30 ml (2 lžíce) oleje. Ochutíme. Dáme do trouby a pečeme 35 minut. Občas maso potřeme.
Na maso vlijeme víno. Pečeme dalších 15 minut, nebo dokud se maso neupeče. Maso dáme na talíř. Pekáč naklopíme a lžící vybereme veškerý tuk na povrchu. Štávy z pekáčku přecedíme do omáčníku. Maso nakrájíme a omáčku k němu podáváme samostatně.
Toto jídlo pochází z jižní Itálie, kde se jehněčí maso tradičně peče o Velikonocích s česnekem a divokými bylinkami.
Dobrou chuť