Pečení masa

Napsal krab.cz (») 20. 1., přečteno: 17765×
Suché teplo trouby se nejlépe hodí na pečení měkkých plátků. Nejsou-li prorostlé, obalíme je slaninou. Maso také můžeme marinovat nebo je během pečení často potírat vypečenými šťávami.

Maso určené k pečení by mělo mít pokojovou teplotu. Pečeme je na mřížce v pekáči, který je o něco větší než kus masa. Bez mřížky se bude spodní část masa dusit a nebude křupavá.

Existují dvě metody pečení masa. Při první se maso prudce opéká při vysoké teplotě a pak se zbytek doby pečení teplota sníží.
Při druhé metodě se maso peče po celou dobu při stejné teplotě. Studie ukázaly, že obě metody přinášejí dobré výsledky. Šťavnatost a zmenšování masa ovlivňuje delší doba pečení. nikoli použitá metoda.

/obrazky/MonikaW.bloger.cz/technika4.jpg

Podle receptu maso potřeme olejem nebo máslem a ochutíme ho. Aby bylo chutnější, uděláme špičkou ostrého nože po celém povrchu malé zářezy. Do nich vložíme ochucovadla, například bylinky, kousky česneku nebo plátky oliv.

Maso pečeme tak dlouho, jak je uvedeno v tabulce níže, a podle potřeby ho potíráme.

/obrazky/MonikaW.bloger.cz/technika5.jpg

Upečené maso přesuneme na prkénko. Před nařezáním ho necháme 10-15 minut odpočinout.

NAVRHOVANÁ DOBA PEČENÍDruhý časový údaj je doporučená doba 450 g porce v troubě zahřáté na 180 °C

  • hovězí, krvavé - 20 + 20 navíc*
  • středně propečené - 25 + 25 navíc
  • propečené - 30 + 30 navíc
  • telecí - 25 + 25 navíc
  • jehněčí - 25 + 25 navíc
  • vepřové - 35 + 35 navíc

(*Kvalitní plátky, například hovězí kýta a svíčková, potřebují kratší dobu).

Kuře při 190 °C:

  • 1,2-1,3 kg: 1 až 1 1/4 h
  • 1,5-1,75 kg: 1 1/4 až 1 3/4 h
  • 2-2,25 kg: 1 1/2 až 2 h
  • 2,25-2,75 kg: 1 3/4 až 2 1/2 h

Jak poznat, kdy je maso hotové?
Doba vaření uváděná v receptu je považována za směrodatnou. Tvar masa může dobu vaření ovlivnit a každý člověk dává přednost různě měkkému masu. Proto je důležité měkkost zkoušet.

/obrazky/MonikaW.bloger.cz/technika6.jpg

Velké kusy masa, které se pečou nebo dusí, lze vyzkoušet kovovou jehlou. Jehlu napíchneme do nejsilnější části a necháme ji tam 30 sekund. Pak jehlu vytáhneme a sáhneme na ni: je-li teplá, je maso syrové, je-li horká, je maso propečené.

Nejspolehlivěji lze měkkost vyzkoušet pomocí speciálního teploměru na maso. Návod k použití obsahuje teplotní údaje pro každý typ masa.

Přirozený zákon pečení:
Maso se díky vlastnímu teplu, které si uchová, vaří dalších 5-10 minut poté, co se vyndá z trouby nebo hrnce. Proto je dobré vyndat je ve chvíli, kdy se jeho teplota na teploměru blíží požadovanému údaji.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel sedm a dvanáct