
Rozpočet pro 4 osoby:
750 g pórku,
1 kg moučných brambor,
100 g anglické slaniny,
75 g strouhaného eidamu,
1/4 l mléka,
1 1/2 lžičky soli,
1/2 lžičky pepře,
2 lžíce másla/margarínu
Příprava: 25 minut
Pečení: 50 minut
El. trouba: 200°C
Plyn: stupeň 3-4
Příprava:
Pórek očistěte, omyjte, nakrájejte na kroužky a nechte okapat. Brambory omyjte, oloupejte, nakrouhejte na plátky, nechte okapat na sítu a osušte v čisté utěrce.
Slaninu nakrájejte na tenké nudličky, společně se sýrem a pórkem ji navrstvěte do nákypové formy mezi dolní a horní vrstvu z nakrouhaných brambor.
Mléko, koření a tuk nchte vzkypět a prolejte přes vrstvy. Dejte do horké trouby zapéct.
Vhodná příloha:
Hlávkový salát v octové marinádě s bylinkami.
TIP:
Pocházejí-li brambory z nové sklizně a jsou-li dobře očištěné, můžete je nakrouhat i se slupkou. Uchovají si tak vysoký obsah vitaminů a minerálních látek.
Nákyp dejte do studené trouby. Přitom je nutné počítat s časem, potřebným k zahřátí trouby. Při dopékání využijte i teplo vychládající trouby, ušetříte tak energii.
Nákypy svou vůní při pečení vzbuzují chuť k jídlu. Nejchutnější jsou čerstvé, podávají-li se ihned po zapečení. Nákypy jsjou navíc i levné, z dostupných surovin a nezatíží tolik vaši kapsu.
Dobrou chuť