Rozpočet pro 4 osoby:
4 platýsi (po 350 g),
2 lžíce citronové šťávy,
1 pomeranč,
3 lžíce celozrnné mouky,
2 lžíce strouhanky,
2 lžíce přepuštěného másla,
100 g másla,
sůl,
bílý pepř
Příprava: 30 minut
Smažení: 8-10 minut
El. trouba: 60°C
Plyn: stupeň 1
Příprava:
Kupte kuchyňsky upravenou rybu. Omyjte ji, odtraňte tmavé části masa z břišní dutiny. Rybu osušte a potřete citronovu šťávou.
Z pomeranče vymačkejte šťávu. Mouku smíchejte se strouhankou, platýse obalte, oklepejte.
Přepuštěné máslo zahřejte na střední teplotu, vložte do něj platýse a osmažte je z obou stran do zlatova. Pánví občas potřete, aby se ryba nepřipekla. Osolte a opepřete, porce rovnejte vedle sebe a vložte do trouby.
Výpek uvolněte trouchou vody, nechejte přejít varem, přeceďte do kastrolu, přidejte pomerančovou šťávu a vločky másla. Omáčku odstavte a metlou našlehejte.
Vhodná příloha:
200 g ledového salátu spolu se 100 g mrkve, 200 g jablek a 100 g světlé části pórku nakrájejte na tenké nudličky, vmíchejte pohár jogurtu, 2 lžíce citronové šťávy, sůl a cukr.
TIP:
Pomerančové máslo smíchejte s trochou jemné hořčice
Rybu servírujte rovnou z pánve, tak chutná nejlépe a zůstane šťavnatá. Aby před podáváním nevychladla, vložte ji do mírně vyhřáté trouby, ale bez poklice. Servírovací mísu i talíře nahřejte.
Dobrou chuť