
Rozpočet pro 4 osoby:
1 hovězí svíčková 600 g,
150 g žampionů,
1 cibule,
2 lžíce másla,
3 lžíce oleje,
50 g vařené šunky,
1/2 lžičky pepře,
sůl,
1/8 l vývaru,
1/8 l kysané smetany,
1 lžička solamylu
Příprava: 30 minut
Pečení: 25 minut
Příprava pečeně:
Maso podélně čtyřikrát nařízněte. Houby očistěte a omyjte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Máslo zpěňte při střední teplotě, houby a cibuli opečte 1 minutu a v sítku je dosucha vymačkejte.
Šunku nakrájejte na kostičky, smíchejte s houbami, osolte a opepřete. Filet v zářezech směsí naplňte a svažte.
Pečeni vložte do pekáče s rozpáleným olejem, opečte. Přilejte šťávu z hub a masový vývar. Maso pomalu duste, občas přelijte.
Solamyl rozmíchejte v kysané smetaně, přilejte k vypečené šťávě a nechte provařit, nakonec přeceďte. Omáčku okořeňte a ochuťte.
Vhodná příloha:
Hlávkový salát v octové marinádě s čerstvými bylinkami, vařené brambory a lehké červené víno.
TIP:
Nechte maso po pečení 10 minut odpočívat. Potom odstraňte nit a nakrájejte 1 cm silné plátky.
Pečeni lze připravit také ze špičky, zvané falešná svíčková, pak je k pečení zapotřebí asi 60 minut. Nebo použijte šál zadního masa, pak musíte počítat s dobou pečení asi 90 minut více.
Dobrou chuť