
Rozpočet pro 4 osoby:
250 g kukuřičné krupice,
1 lžička soli,
60 g másla,
200 g prorostlé slaniny,
200 g ementálu
Příprava: 30 minut
Bobtnání: 20 minut
Uvedení do varu: střední teplota
Vaření: mírná teplota
Příprava:
Do 1 l vroucí vody pomalu přisypávejte kukuřičnou krupici. Za stálého míchání nechte přejít varem. Vmíchejte sůl a máslo.
Kaši pod poklicí na velmi mírném ohni nechte bobtnat v kompaktní hmotu.
Slaninu a sýr nakrájejte na malé kostičky. Ke slanině přidejte trošku vody a vyškvařte ji, aby kostičky plavaly ve vlastním tuku.
Přidejte sýr, nechte jej roztát. Polentu rozdělte na talíře a zalijte sýrovou omáčkou.
Vhodná příloha:
Sladkokyselé okurky, v octu naložené perlové cibulky, mléko.
Co je dobré vědět:
Kukuřičná mouka a krupice obsahují 2,8 % tuku. Ten se snadno rozkládá a žlukne. Proto výrobky z kukuřice neskladujte déle než 3 měsíce. Kukuřičná mouka se hodí k pečení jen ve směsi s jinou moukou, protože neobsahuje lepek.
Kukuřice patří vedle pšenice a rýže k nejdůležitějších obilovinám. Vyrábí se z ni popcorn, cornflakes, škrobová moučka, mouka a krupice. Z kukuřičné krupice se vaří polenta - italské národní jídlo.
TIP:
Polentu vtěsnejte do chlebíčkové formy, pak studenou krájejte na plátky a opečte. Zkuste k ní podávat rajskou omáčku a listový salát.
Dobrou chuť