
Rozpočet pro 2 osoby:
30 ml (2 lžíce) černého pepře,
2 plátky svíčkové, každý o hmotnosti asi 225 g,
15 g (1 lžíce) másla,
10 ml (2 lžičky) rostlinného leje,
45 ml (3 lžíce) brandy,
150 ml smetany na šlehání,
1 najemno nakrájený stroužek česneku,
sůl (nemusí být)
Příprava:
Pepře dáme do pevného igelitového sáčku a rozdrtíme ho válečkem na nudle na středně hrubou směs. Můžete také použít hmoždíř a paličku.
Plátky masa dáme na prkénko a odřízneme z nich veškerý tuk. Do masa po obou stranách vtlačíme pepř tak, aby ho pokryl celé. Ve velké pánvi rozpustíme při středně vysoké teplotě máslo a olej.
Přidáme maso a smažíme je 6 až 7 minut. Jednou je obrátíme, dokud není hotové tak, jak chceme. Plátky přeneseme na talíře a udržujeme je v teple.
Na pánev vlijeme brandy, aby se zakrylo dno. Necháme vařit, dokud se nevyvaří polovina brandy, a přitom mícháme. Pak přidáme smetanu a česnek. Omáčku vaříme mírně na středním ohni asi 4 minuty, dokud se objem nesníží o třetinu. Do omáčky vmícháme veškeré nahromaděné šťávy z masa, ochutíme ji a podle potřeby osolíme a plátky masa pak podáváme s omáčkou.
Existuje mnoho verzí tohoto klasického francouzského jídla. Někdo vynechává smetanu, ale je dobré zjemnit pálivost pepře.
Dobrou chuť