
Rozpočet pro 6 osob:
1 kg telecího hrudí s proříznutou kapsou,
1 lžička soli,
1/2 lžičky pepře,
1 lžička paštikového koření,
2 tvrdé housky,
1/8 l mléka,
2 + 1 lžíce másla,
100 g šunky,
1 lžíce petrželky,
1 vejce,
1 lžíce oleje,
1/4 l masového vývaru,
1 cibule,
1 lžíce jemné hořčice
Příprava: 40 minut
Dušení: 2 hodiny při mírné teplotě
Osmahnutí: vysoká teplota
Příprava:
Hrudí si nechte proříznout u řezníka, uvnitř a vně je potřete kořením. Housky přelijte vařící vodou.
Utřete 2 lžíce měkkého másla, velmi jemně nasekejte šunku i petrželku. Housky rozmačkejte. Vše smíchejte a přidejte vejce. Dobře prohněťte.
Nádivnku ochuťte, hrudí naplňte a zašijte. Zahřejte olej a 1 lžíci másla, maso ze všech stran osmahněte, polijte vývarem a přikryté duste. Občas obraťte.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostky, přidejte do výpeku a duste s ostatním. Hotovu pečeni připravte k podávání. Výpek propasírujte, přidejte hořčici a uvařte hustou omáčku. Dochuťte.
Vhodná příloha:
Sypká rýže připravená na másle s trochou papriky. Mrkvové tyčinky a plátky cukety dušené na oleji a kořeněné bylinkovou solí nebo čerstvá zelenina.
Na nádivky si namíchejte do zásoby paštikové koření:
- 30 g bílého pepře,
- 10 g nového koření,
- 4 g muškátového květu
- 2 g hřebíčku, bobkového listu, majoránky,
muškátového oříšku, rozmarýnu, šalvěje a skořice
Dobrou chuť