
Rozpočet pro 4 osoby:
4 telecí řízky (po 150 g),
1/4 lžičky bílého pepře,
1 lžíce hladké mouky,
1 lžička sladké papriky,
2 lžíce másla,
1 lžička soli,
1/8 l masového vývaru,
2 lžíce citronové šťávy,
1/2 lžičky sekaných kaparů,
1 lžička zeleného pepře,
1/8 l smetany
Příprava: 20 minut
Opečení: 6 - 8 minut při střední teplotě
Příprava řízků:
Maso opepřete, obalte v mouce promíchané s paprikou. Přebytečnou mouku oklepejte.
Ve vyšší pánvi rozpusťte máslo, maso na něm opečte po jedné straně do zlatova, pak obraťte a dopečte druhou stranu. Posolte, odložte na teplé místo.
Výpek uvolněte vývarem, přidejte zbylé přísady a uvařte středně hustou omáčku. Řízky v ní nechte nasáknout a připravte k podávání. V omáčce je již nevařte.
Vhodná příloha:
Osminky citronu a snítky řeřichy na ozdobu, podle chuti i kapary. Těstoviny polité máslem, jako předkrm srdíčka hlávkového salátu v koktejlové omáčce. Lehké bílé víno.
TIP:
Řízky při pečení nevysušte, uvnitř mají zůstat šťavnaté. Pokud se stane, že ztvrdou, duste je pod poklicí 20 až 30 minut na mírném ohni.
Řízky nakrájejte z telecí kýty. Řez veďte kolmo přes vlákna masa. Asi centimetr tlusté plátky budou po tepelné úpravě velmi jemné, budou se doslova rozlývat na jazyku. Telecí řízek nemá konkureneci
Dobrou chuť