
Rozpočet pro 8 osob:
1/2 najemno nakrájené malé cibule,
2 utřené stroužky česneku,
30 ml (2 lžíce) citronové šťávy,
15 ml (1 lžíce) sójové omáčky,
5 ml (1 lžička) drceného koriandru,
2,5 ml (1/2 lžičky) drceného kmínu,
5 ml (1 lžička) drcené kurkumy,
30 ml (2 lžíce) rostlinného oleje,
450 g vepřové svíčkové nakrájené na slabé proužky,
snítky čerstvého koriandru na ozdobu,
Omáčka:
50 g nasekaného kokosu,
60 ml (4 lžíce) arašídového másla,
15 ml (1 lžíce) citronové šťávy,
2,5 ml (1/2 lžičky) drceného koriandru,
5 ml (1 lžička) rafinovaného cukru,
15 ml (1 lžíce) sójové omáčky,
1-2 sušené červené chilli papričky nebo 1/2 čerstvé bez semínek a najemno nakrájené,
15 ml (1 lžíce) nasekaného čerstvého koriandru (listy a stonky)
Salát:
1/2 malé okurky, oloupané, nakrájené na kostičky,
15 ml (1 lžíce) bílého vinného octa,
15 ml nasekaného čerstvého koriandru,
sůl a pepř
Příprava:
Do mixéru dáme cibuli, česnek, citronovou šťávu, sójovou omáčku, drcené koření a olej a rozmixujeme dohladka nebo smícháme v míse.
Maso dáme do mísy, zlaijeme marinádou a dobře promícháme. Zakryjeme a dáme nejméně na 2 hodiny do ledničky.
Gril rozpálíme na nejvyšší stupeň. Na každou z osmi jehel navlékneme asi dva až tři kousky vepřového masa a grilujeme po obou stranách 2 - 3 minuty. Během grilování jednou potřeme marinádou.
Mezitím si připravíme omáčku. Ve 150 ml vroucí vody rozpustíme krémový kokos. Zbývající suroviny dáme na pánev a vmícháme kokosovou tekutinu. Přivedeme k varu, dobře zamícháme a vaříme na mírném ohni 5 minut, dokud omáčka nezhoustne.
Na salát smícháme okurku, vinný ocet a čerstvý koriandr. Ochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem. Špejle se satajem uspořádáme na talíř a ozdobíme snítkami koriandru. Zvlášť v miskách podáváme omáčku, salát a vařenou rýži.
Vhodná příloha:
Vařená rýže.
Indonéské jídlo sataj je oblíbené po celé jihovýchodní Asii.
Dobrou chuť