Thajský vepřový sataj s arašídovou omáčkou

Napsal krab.cz (») 12. 2., přečteno: 1606×
http://rendlik.bloger.cz/obrazky/monikaw.bloger.cz/Veprovy-sataj.jpg

Rozpočet pro 8 osob: smile
1/2 najemno nakrájené malé cibule,
2 utřené stroužky česneku,
30 ml (2 lžíce) citronové šťávy,
15 ml (1 lžíce) sójové omáčky,
5 ml (1 lžička) drceného koriandru,
2,5 ml (1/2 lžičky) drceného kmínu,
5 ml (1 lžička) drcené kurkumy,
30 ml (2 lžíce) rostlinného oleje,
450 g vepřové svíčkové nakrájené na slabé proužky,
snítky čerstvého koriandru na ozdobu,

Omáčka:
50 g nasekaného kokosu,
60 ml (4 lžíce) arašídového másla,
15 ml (1 lžíce) citronové šťávy,
2,5 ml (1/2 lžičky) drceného koriandru,
5 ml (1 lžička) rafinovaného cukru,
15 ml (1 lžíce) sójové omáčky,
1-2 sušené červené chilli papričky nebo 1/2 čerstvé bez semínek a najemno nakrájené,
15 ml (1 lžíce) nasekaného čerstvého koriandru (listy a stonky)

Salát:
1/2 malé okurky, oloupané, nakrájené na kostičky,
15 ml (1 lžíce) bílého vinného octa,
15 ml nasekaného čerstvého koriandru,
sůl a pepř

Příprava: smile
Do mixéru dáme cibuli, česnek, citronovou šťávu, sójovou omáčku, drcené koření a olej a rozmixujeme dohladka nebo smícháme v míse.

/obrazky/MonikaW.bloger.cz/Veprovy-sataj1.jpg

Maso dáme do mísy, zlaijeme marinádou a dobře promícháme. Zakryjeme a dáme nejméně na 2 hodiny do ledničky.

/obrazky/MonikaW.bloger.cz/Veprovy-sataj2.jpg

Gril rozpálíme na nejvyšší stupeň. Na každou z osmi jehel navlékneme asi dva až tři kousky vepřového masa a grilujeme po obou stranách 2 - 3 minuty. Během grilování jednou potřeme marinádou.

Mezitím si připravíme omáčku. Ve 150 ml vroucí vody rozpustíme krémový kokos. Zbývající suroviny dáme na pánev a vmícháme kokosovou tekutinu. Přivedeme k varu, dobře zamícháme a vaříme na mírném ohni 5 minut, dokud omáčka nezhoustne.

Na salát smícháme okurku, vinný ocet a čerstvý koriandr. Ochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem. Špejle se satajem uspořádáme na talíř a ozdobíme snítkami koriandru. Zvlášť v miskách podáváme omáčku, salát a vařenou rýži.

Vhodná příloha: smile
Vařená rýže.

Indonéské jídlo sataj je oblíbené po celé jihovýchodní Asii.

Dobrou chuť smile

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel čtyři a jedenáct