
Rozpočet pro 4 osoby:
1 kuře o hmotnosti 1,75 kg,
4 prorostlé plátky slaniny,
2 lžíce másla (25 g),
sůl a pepř
Nádivka ze švestek a ořechů:
25 g rozpuštěného másla,
50 g nakrájených švestek bez pecek,
50 g nakrájených vlašských ořechů,
50 g čerstvé strouhanky,
1 ušlehané vejce,
1 lžíce nasekané čerstvé petrželky,
1 lžíce nakrájené čerstvé pažitky,
2 lžlíce sherry nebo portského
Omáčka:
2 lžíce hladké mouky,
300 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
Příprava:
Troubu rozpálíme na 190°C. V misce smícháme všechny suroviny do nádivky a dobře ochutíme.
Kuře naplníme směrem od krku nádivkou a necháme trochu místa, protože strouhanka během pečení nabude. Zbytek nádviky můžeme vytvarovat do malých kuliček a usmažit je nebo opéci jako přílohu ke kuřeti.
Kůži kolem krku zasuneme dolů, aby se nádivka nedostala ven, a upevníme na konci křídel nebo sešijeme nití nebo jemným provázkem.
Kuře dáme na pekáček a poklademe plátky slaniny. Potřeme máslem, zakryjeme fólií a pečeme asi 1 1/2 hodiny. Během pečení třikrát nebo čtyřikrát potřeme a na posledních 30 minut sundáme fólii.
Z kuřete odstraníme nitě, přeneseme je na talíř, znovu zakryjeme fólií a necháme stát. Mezitím si připravíme omáčku.
Ze šťáv na pekáčku opatrně vybereme lžící tuk. Přimícháme mouku a vaříme na mírném ohni dozlatova. Přidáme vývar a přivedeme k varu. Mícháme, dokud omáčka nezhoustne. Dochutíme a pak přecedíme do omáčníku, ve kterém ji servírujeme.
Kuře podáváme tradičním způsobem s rolkami ze slaniny, malými párky, omáčkou a plněnými kuličkami nebo chlebovou omáčkou.
Dobrou chuť