Tradiční pečené kuře

Napsal krab.cz (») 9. 3., přečteno: 10672×
http://rendlik.bloger.cz/obrazky/monikaw.bloger.cz/Tradicni-kure.jpg

Rozpočet pro 4 osoby: smile
1 kuře o hmotnosti 1,75 kg,
4 prorostlé plátky slaniny,
2 lžíce másla (25 g),
sůl a pepř

Nádivka ze švestek a ořechů:
25 g rozpuštěného másla,
50 g nakrájených švestek bez pecek,
50 g nakrájených vlašských ořechů,
50 g čerstvé strouhanky,
1 ušlehané vejce,
1 lžíce nasekané čerstvé petrželky,
1 lžíce nakrájené čerstvé pažitky,
2 lžlíce sherry nebo portského

Omáčka:
2 lžíce hladké mouky,
300 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru

Příprava: smile
Troubu rozpálíme na 190°C. V misce smícháme všechny suroviny do nádivky a dobře ochutíme.

Kuře naplníme směrem od krku nádivkou a necháme trochu místa, protože strouhanka během pečení nabude. Zbytek nádviky můžeme vytvarovat do malých kuliček a usmažit je nebo opéci jako přílohu ke kuřeti.

Kůži kolem krku zasuneme dolů, aby se nádivka nedostala ven, a upevníme na konci křídel nebo sešijeme nití nebo jemným provázkem.

Kuře dáme na pekáček a poklademe plátky slaniny. Potřeme máslem, zakryjeme fólií a pečeme asi 1 1/2 hodiny. Během pečení třikrát nebo čtyřikrát potřeme a na posledních 30 minut sundáme fólii.

Z kuřete odstraníme nitě, přeneseme je na talíř, znovu zakryjeme fólií a necháme stát. Mezitím si připravíme omáčku.

Ze šťáv na pekáčku opatrně vybereme lžící tuk. Přimícháme mouku a vaříme na mírném ohni dozlatova. Přidáme vývar a přivedeme k varu. Mícháme, dokud omáčka nezhoustne. Dochutíme a pak přecedíme do omáčníku, ve kterém ji servírujeme.

Kuře podáváme tradičním způsobem s rolkami ze slaniny, malými párky, omáčkou a plněnými kuličkami nebo chlebovou omáčkou.

Dobrou chuť smile

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel pět a sedm