
Rozpočet pro 4 osoby:
800 g uzené pečínky (bez kosti),
1/2 lžičky mletého pepře,
1 jalovec,
špetka cukru,
1 žloutek,
2 lžíce mléka,
300 g lístkového těsta
Na omáčku:
3 lžíce rajského protlaku,
1/4 l smetany,
sůl a pepř
Pečení masa: 20 minut
Pečení těsta: 45 minut
El. trouba: 225°C
Plyn: stupeň 4-5
Příprava:
Uzené maso posypte pepřem, cukrem, tlučeným jalovcem a vložte do pekáče. Podlijte 1/8 l horké vody a dejte na střed vyhřáté trouby. Pečte asi 20 minut a nechte vychladnout.
Lístkové těsto vyjměte 30 minut před použitím z obalu a pod utěrkou nechte rozmrznout.
Těsto vyválejte na vále posypaném moukou a prochladlé uzené maso do něj zabalte. Okraje navlhčete vodou a dobře přitiskněte. Předem však z krajů těsta nařežte rádýlkem proužky, navlhčete je vodou a ozdobte jimi povrch závinu. Vložte nejméně na půl hodiny do chladničky nebo přes noc.
Žloutek rozvkedlejte v mléce a potřete jím závin. Na několika místech propíchněte vidličkou, aby při pečení mohla unikat pára. Pečte 45 minut.
Základem omáčky je šťáva z pečeně. Přidejte do ní rajský protlak a smetanu a za stálého míchání vařte do mírného zhoustnutí. Ochuťte podle potřeby.
TIP:
Uzené zmrazujete samotné, před pečením rozmrazte.
Příprava této šťavnaté pochoutky je poněkud pracnější. Sama o sobě netrvá déle než 20 minut, mezi jednotlivými fázemi postupu jsou časové prodlevy.
Příloha:
salát z čerstvých okurek, rajčat a hlávkového salátu.
Dobrou chuť