
Rozpočet pro 8 osob:
3 velké vepřové plátky vážící celkem asi 1,2 kg,
225 g prorostlé slaniny bez kůže,
25 g (2 lžíce) másla,
150 ml červeného vína
Švestková nádivka:
25 g (2 lžíce) másla,
1 velmi jemně nakrájená cibule,
115 g velmi jemně nakrájených hub,
4 vypeckované a nakrájené tvrdší švestky,
10 ml (2 lžičky) sušené bylinkové směsi,
115 g čerstvé strouhanky,
1 vejce,
sůl a pepř
Na závěr:
16 tvrdých švestek,
150 ml červeného vína,
16 nakládaných cibulek,
30 ml (2 lžíce) hladké mouky,
300 ml kuřecího vývaru
Příprava:
Troubu rozpálíme na 180°C. Plátky masa očistíme a odřízneme z nich všechny šlachy a tuk. Každý plátek podélně do tří čtvrtin nařízneme, rozevřeme a vyhladíme.
Na nádivku rozpustíme máslo a doměkka osmažíme cibuli. Přidáme nakrájené houby a vaříme 5 minut. Vše přeneseme do mísy a přimícháme zbývající suroviny do nádivky. Nádivku navršíme na dva pláty masa, ty dáme na sebe a navrch dáme třetí plátek.
Každý plátek slaniny opatrně natáhneme tak, že po celé jeho délce přejedeme zadní částí velkého nože.
Slaninu pokládáme přes sebe na maso. Převážeme ji provázkem podél celé rolky ve vzdálenostech 2 cm. Zakryjeme kouskem fóliem a maso obrátíme na druhou stranu. Také na druhou stranu naskládáme slaninu a připevníme ji provázkem. Maso obrátíme zpátky a odstraníme fólii.
Rolku dáme na pekáček a vršek potřeme máslem. Zalijeme vínem a pečeme 1 1/4 hodiny, dokud rovnoměrně nezhnědne. Občas rolku potřeme. Zbývající švestky vaříme na mírném ohni ve víně doměkka. Nakládané cibulky vaříme ve slané vodě 10 minut, nebo dokud nezměknou. Scedíme je a přidáme ke švestkám a vínu.
Maso přendáme na talíř, ostraníme provázek a před krájením necháme 10 - 15 minut odpočinout. Z pekáčku vybereme veškerý tuk, přidáme mouku a lehce 2 - 3 minuty povaříme. Přidáme vývar, přivedeme k varu a pak vaříme na mírném ohni 5 minut. Ochutíme. Nalijeme na švestky a cibulky, ohřejeme a okamžitě podáváme.
TIP:
V tomto receptu je možné použít i pravou svíčkovou.
Dobrou chuť