Vepřová svíčková

Napsal krab.cz (») 8. 2., přečteno: 1922×
http://rendlik.bloger.cz/obrazky/monikaw.bloger.cz/Veprova-svickova.jpg

Rozpočet pro 8 osob: smile
3 velké vepřové plátky vážící celkem asi 1,2 kg,
225 g prorostlé slaniny bez kůže,
25 g (2 lžíce) másla,
150 ml červeného vína

Švestková nádivka:
25 g (2 lžíce) másla,
1 velmi jemně nakrájená cibule,
115 g velmi jemně nakrájených hub,
4 vypeckované a nakrájené tvrdší švestky,
10 ml (2 lžičky) sušené bylinkové směsi,
115 g čerstvé strouhanky,
1 vejce,
sůl a pepř

Na závěr:
16 tvrdých švestek,
150 ml červeného vína,
16 nakládaných cibulek,
30 ml (2 lžíce) hladké mouky,
300 ml kuřecího vývaru

Příprava:
Troubu rozpálíme na 180°C. Plátky masa očistíme a odřízneme z nich všechny šlachy a tuk. Každý plátek podélně do tří čtvrtin nařízneme, rozevřeme a vyhladíme.

Na nádivku rozpustíme máslo a doměkka osmažíme cibuli. Přidáme nakrájené houby a vaříme 5 minut. Vše přeneseme do mísy a přimícháme zbývající suroviny do nádivky. Nádivku navršíme na dva pláty masa, ty dáme na sebe a navrch dáme třetí plátek.

Každý plátek slaniny opatrně natáhneme tak, že po celé jeho délce přejedeme zadní částí velkého nože.

/obrazky/MonikaW.bloger.cz/Veprova-svickova1.jpg

Slaninu pokládáme přes sebe na maso. Převážeme ji provázkem podél celé rolky ve vzdálenostech 2 cm. Zakryjeme kouskem fóliem a maso obrátíme na druhou stranu. Také na druhou stranu naskládáme slaninu a připevníme ji provázkem. Maso obrátíme zpátky a odstraníme fólii.

Rolku dáme na pekáček a vršek potřeme máslem. Zalijeme vínem a pečeme 1 1/4 hodiny, dokud rovnoměrně nezhnědne. Občas rolku potřeme. Zbývající švestky vaříme na mírném ohni ve víně doměkka. Nakládané cibulky vaříme ve slané vodě 10 minut, nebo dokud nezměknou. Scedíme je a přidáme ke švestkám a vínu.

Maso přendáme na talíř, ostraníme provázek a před krájením necháme 10 - 15 minut odpočinout. Z pekáčku vybereme veškerý tuk, přidáme mouku a lehce 2 - 3 minuty povaříme. Přidáme vývar, přivedeme k varu a pak vaříme na mírném ohni 5 minut. Ochutíme. Nalijeme na švestky a cibulky, ohřejeme a okamžitě podáváme.

smile TIP: smile
V tomto receptu je možné použít i pravou svíčkovou.

Dobrou chuť smile

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel devět a čtyři