
Rozpočet pro 3 - 4 osoby:
350 - 450 g vepřových plátků,
15 g (1 lžíce másla),
45 ml (3 lžíce) šumivého suchého cideru nebo suchého bílého vína,
120 - 175 ml šlehačky,
15 ml (1 lžíce) nasekaných čerstvých bylinek, např. majoránky, tymiánu a šalvěje,
115 g sýra camembert bez kůry, nakrájeného na plátky,
7,5 ml (1/2 lžičky) dijonské hořčice,
sůl a pepř,
čerstvá petrželka na ozdobu
Příprava:
Vepřové maso nakrájíme naašikmo na malé, asi 2 cm silné plátky. Naklepeme je na tloušťku 1 cm a posypeme pepřem. Můžeme je rovněž položit na prkénko po dvou vedle sebe a najednou je vyválet válečkem.
Na pánvi se silným dnem rozpustíme na střední teplotě máslo. Když začne hnědnout, přidáme maso. Smažíme po obou stranách 5 minut, nebo dokud se nepropeče a není při stlačení pružné. Přeneseme ho do teplé mísy a zakryjeme, aby zůstalo teplé.
Přidáme cider nebo bílé víno a za stálého míchání přivedeme k varu. Přimícháme 120 ml šlehačky a nasekané bylinky a znovu lehce přivedeme k varu.
Přidáme camembert a hořčici a všechnu šťávu z masa. Přilijeme ještě trochu šlehačky a dochutíme. Hotové vepřové plátky podáváme s omáčkou a ozdobené petrželkou.
Většina krajů ve Francii, kve kterých se vyrábějí sýry, udržuje tradici jídel používajících jejich vlastní sýr. Tento recept obsahuje místní produkty, jako je camembert a cider z Normandie.
Dobrou chuť