
Má-li pečivo i chléb po rozmrazení chutnat jako čerstvě upečené, je nutné zabalit je co nejdříve po vychladnutí. Nejlépe se pro tento účel hodí alobal, protože pečivo těstě obepíná a zabrání přístupu kyslíku.
Má také tu výhodu, že pečivo v něm můžeme dát do studené trouby, kde rozmrazování začíná hned po jejím rozehřátí a nespotřobává se tak žádná zbytečná energie.
Alobal kromě toho chrání před vyschnutím a odstraňujeme ho krátce před koncem rozpékání. Tak bude pečivo zase křupavé.
Pečivo obsahující kypřící prášek lze zmrazit na dobu 4 až 6 měsíčů. Celé koláče pečte při 175°C (plyn: stupeň 2-3) asi 1 hodinu. Můžete je péci rovnou v hliníkových formách a v nich také zmrazit. Rychle rozpékat lze jednotlivé kousky.
Piškotové korpusy můžete zmrzlé skladovat až 6 měsíců. Rozmrazujte je buď při pokojové teplotě asi 2 hodiny, nebo je pečte při 200°C (plyn: stupeň 3-4) podle tloušťky 5 až 8 minut.
Po rozpečení počkejte s rozříznutím ještě 1 hodinu. Postupujte opatrně, protože se pečivo velmi snadno drolí.
Pečivo z lístkového těsta upečte, nechte vychladnout a zmrazte. Zmražené je můžete skladovat až 4 týdny. Těsto rozpékejte na plechu v horké troubě. Při 200°C (plyn: stupeň 3-4) pečte 6 až 10 minut, sladké pečivo pak polejte cukrovou polevou.
Čerstvý chléb nařezte na krajíce, v mrazničce je můžete skladovat až 6 měsíců. Rozmrazujte v opékači a ihned spotřebujte.
Kynuté koláče, s ovocem i bez něj, nakrájejte na kousky a zmražené uskladněte až 6 měsíců. Zmražené vložte do trouby a při 200°C (plyn: stupeň 3-4) rozpékejte 5 až 10 minut. Na ploché kousky lze použít i rozpékač topinek. V tomto případě nejdříve spodní stranu.
Přednosti uchovávání pečiva zmražením oceňuje stále více lidí, neboť nemusí denně nakupovat či péci, nezaskočí je ani návštěva.